New series alert: The Man in the High Castle

San Francisco, 1962. Aliații au pierdut al doilea război mondial. Statele Unite ale Americii au fost divizate de către puterile Axei: Japonia imperială a înființat Japanese Pacific States în vest, Germania nazistă a instituit Greater Nazi Reich în partea de est și statele din Zona Neutră sau Rocky Mountain States sunt plasate în mijloc, între cele două superputeri.

Povestea serialului se învârte în jurul unui grup de persoane conectate una de cealaltă printr-un film interzis de istorie rescrisă, care capturează spectatorii prezentând versiunea în care Aliații ar fi câștigat de fapt războiul.

Atât serialul, cât și romanul pe care este bazat (The Man in the High Castle, de Philip K. Dick) este un portret de istorie alternativă, prezentând consecințele războiului după cum se manifestă ele în Statele Unite. Pe lângă seria de intrigi ce se intersectează, predomină comentariul politic și social, reflecțiile pe probleme de comunicare interculturală, observațiile cu privire la prejudecățile rasiale și etnice, toate conturate de o doză sănătoasă de umor negru.

Complexitatea firului narativ s-a dovedit până acum a fi un obstacol în calea adaptării cinematice a romanului, motiv pentru care episodul pilot a luat fanii genului prin surprindere. Primul episod reușește să captureze tonul și atmosfera romanului, fiind o alternativă mai matură pentru fanii lumilor distopice, gen Jocurile Foamei sau Divergent.

Momentan, serialul încă se află în producție, ceea ce poate fi un lucru bun pentru cei ce au critici constructive de oferit. Mai mult, creatorii și distribuția au fost prezenți la Comic-Con San Diego pentru o discuție face-to-face, înainte de screening-ul primului și celui de-al doilea episod (lucky bastards). Discuția a evoluat către aspecte mai specifice, abordând subiecte de genul potretizarea culturii populare prin scena din Times Square care ilustrează simboluri ale victoriei naziste. 1335004987007338020

Sursa foto 1

Este o poveste care cu siguranță va genera conversații incomode, despre identitatea americană zdrobită și eliminarea credinței în democrație. Și dacă ar fi să ne luăm după celelalte producții cinematice ce au fost bazate pe cărți de-ale lui Dick (Blade Runner, Total Recall, A Scanner DarklyMinority Report, Paycheck, Next, Screamers, The Adjustment Bureau și Impostor), serialul se preconizează a fi un succes cu puternice teme filosofice, sociologice, politice și metafizice.

Se adresează pasionatului de istorie, de ficțiune speculativă cu o ușoară urmă de teorie a conspirației. Dacă ai stat vreodată până noaptea târziu ca să urmărești un documentar despre Holocaust pe History Channel, serialul acesta este cu siguranță pentru tine.

kultx-the-man-in-the-high-castle-2015-004

Sursa foto 2

Wolfenstein-Moon

Sursa foto 3

Serialul se află în stadiu de producție iar sezonul 1 urmează să fie disponibil în format integral pe Amazon Prime spre sfârșitul anului acesta.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *