STAR WARS: Sphero BB-8 | REVIEW | The Household Geek

Am așteptat cu nerăbdare Crăciunul, să mă pot bucura de atmosfera de sărbătoare, decorațiunile luminoase și deschiderea anticipată a cadourilor. Anticipată as in precoce, nu doar mult așteptată. Deschiderea darurilor cu câteva zile înainte de termen a devenit deja o tradiție în casa noastră. Anticiparea și curiozitatea sunt pur și simplu prea mari pentru doi adulți în toată firea cu răbdarea unor copii de 12 ani, când vine vorba de a vedea reacția celuilalt la surpriza ce se află împachetată sub brad.

Totuși, nu mă așteptam ca „Moșul” să mă surprindă chiar cu o săptămână mai devreme. Mai exact pe 18 decembrie, în jur de ora 2 dimineața, imediat după ce am ajuns acasă după cea mai așteptată vizionare cinematografică a anului: Star Wars: The Force Awakens. Aș putea să continui cu o recenzie bine meritată, argumente să mergeți să îl vedeți ar fi destule. Totuși, cred că v-a dat Dan destule motive.

Profitând de efervescența momentului, „Moșul” m-a îndemnat să îmi deschid cadoul care m-a lăsat fără cuvinte: droidul Sphero BB-8. De-a lungul anilor, tehnologia universului Star Wars a trăit pe ecran și în imaginația fanilor. Datorită progreselor în tehnologie, mici elemente au fost literalmente aduse la viață, de la figurine cu nave spațiale, până la micul droid care este la fel de autentic pe cât este de avansat. Mai întâi, trebuie stabilite câteva detalii de fond.1

Indiferent dacă ați văzut sau nu filmele, sigur vă sunt familiari droizii din franciză. R2-D2 și C-3PO sunt printre cele mai populare personaje care au transversat universul cinematic, până în domeniul diverselor articole cu tematică Star Wars. Pe același sistem, BB-8 este cea mai recentă apariție cu inteligență artificială, prezentat pentru prima oară în episodul cu numărul VII al sagăi Star Wars.

54d1098e7e9ae_-_bb8

Am văzut că multă lume îl caracterizează drept „noul R2-D2”, dar eu l-aș numi pe BB-8 mai mult „noul Jar Jar Binks”. Sau, mai precis, ceea ce ar fi vrut George Lucas să fie Jar Jar Binks pentru prequels. Un personaj autonom, cu carismă, momente umoristice bine plasate și o personalitate destul de captivantă cât să distragă de la acțiunea și drama necontenită și, în același timp, să le fie de ajutor personajelor principale în aventurile lor spațiale.

Ca design, BB-8 arată cam cum sună: ca litera B sau ca cifra 8. Este compus dintr-o sferă care conține mecanismul de mișcare și un cap cu utilitate mai mult decorativă decât funcțională.

2

Jucăria este bazată pe o sfera autonomă care poate fi controlată printr-o aplicație, tehnologie dezvoltată de cei de la Sphero, care au fost abordați de CEO-ul Disney Bob Iger pentru a-l aduce la viață pe BB-8. Utilizatorii de mașinuțe pe telecomandă vor observa o îndemânare nativă în a-l controla pe BB-8, conducându-l într-o serie de expresii și acțiuni, dintre care câteva pot fi realizate chiar și prin comenzi vocale.

Mecanismul lui BB-8 funcționează pe bază de magnetism. Imaginați-vă o bilă, ca cele pentru hamsteri, care are înăuntru un roboțel cu multe roți și un magnet, acesta din urmă fiind utilizat pentru mișcările capului. Antenele au rol pur decorativ și deși au fost proiectate să fie relativ flexibile și robuste, cu o anumită tărie și stabilitate, necesită grijă și atenție în manevrare.

29489-793

photo via Sphero

Micul robot cântărește aproximativ 200 de grame și este confecționat din policarbonat foarte rezistent, ceea ce ar trebui să îl mențină întreg în jurul copiilor, scărilor și a animalelor de casă, în timp ce rulează la o viteză maximă de 7.25 km/h.

Aplicația gratuită, disponibilă și pe iOS, și pe Android, vă permite să îi controlați mișcările și reacțiile lui BB-8, cât și să îl puneți în modul de patrulare, despre care vom vorbi imediat.

3

Iată concluziile mele personale după câteva zile petrecute în compania lui BB-8. Sunt doar câteva aspecte de care trebuie să țineti cont, pentru a vă hotărî dacă acesta chiar este droid-ul pe care îl căutați.

Kit-ul său include un dock de încărcare wireless pe bază de inducție, conectat printr-un cablu micro USB, compatibil cu majoritatea încărcătoarelor de telefoane sau tablete. Actualizarea de firmware are loc tot în dock, printr-o bobină de inducție, motiv pentru care BB-8 trebuie așezat în poziția corectă de conectare, în urma căruia se aprind cele 3 leduri.Timpul de încărcare fluctuează în jurul a 3 ore, în urma căruia BB va avea autonomie de 1 oră totală de activitate. În timp ce se încarcă, veți vrea să inspectați rotițele capului, pentru urme de praf, păr sau scame pe care le-ar fi putut aduna în aventura lui pe podea. Puteți încerca și cu aer presurizat.

Până vă obișnuiți cu viteza standard a micului droid, nu ar fi o idee rea să îl încetiniți prin opțiunea „Speed Override” a aplicației. Legat de mobilitate, covoarele groase și pragurile înalte s-ar putea să îi cauzeze ceva dificultăți, dar se mișcă cu ușurință pe parchet sau gresie.

Șarmul droidului stă în mișcările aparent autentice, datorate personalității adaptive ce se schimbă pe măsură ce interacționezi cu el. Comenzile vocale încă necesită un reglaj fin, dar funcționează atâta timp cât vă aflați într-un mediu liniștit. Totuși, trebuie să fiți conștienți de faptul că sunetele emise de BB-8 vin din aplicație, nu din unitatea robotului.

BB3

Funcția de patrulare îi permite lui BB-8 să își exprime cu adevărat caracterul și personalitatea, în timp ce își creează circuite prin casă. Îl puteți urmări cu ușurință prin reprezentarea vizuală de pe ecranul aplicației, ce vă arată viteza, orientarea, stabilizarea, obstacolele și în general vă oferă o monitorizare completă a droid-ului. Sub controlul și personalitatea proprie, BB-8 se va plimba, se va plânge și își va manifesta curiozitatea prin toate colțurile neexplorate ale camerei în care îl plasați.

Proiecția înregistrărilor holografice este un truc drăguț de realitate augmentată, dar își pierde repede farmecul. Odată ce treceți prin proiecțiile existente, singurul aspect nou din acest punct de vedere ar fi înregistrările personale ce pot fi adăugate în aplicație.

BB-8 Sphero este disponibil în Romania prin Quickmobile și eMAG. Este cea mai costisitoare încarnare fizică a personajului, dar nu și singura, existând variante de la Hasbro ($118) și Disney Store ($70). Ceea ce îl diferențiază pe cel de la Sphero, pe lângă design-ul mai rezistent și atrăgător, este faptul că include în același preț și alte abilități, funcții, opțiuni, caracteristici și jocuri care se actualizează odată cu firmware-ul pe măsura ce sunt dezvoltate de companie.

Iar acum întrebarea cea mai relevantă: merită investiția? Pe scurt, da, dar depinde cât de pasionați sunteți. Fie de tehnologie, fie de Star Wars. De câteva ori, am stat să mă gândesc la utilitatea droid-ului, proporțional cu prețul său. Am 25 de ani, nu am copii iar peste ceva timp, cel mai probabil, BB-8 va iesi la plimbare doar când avem oaspeți. That being said – e clar că BB-8 este cea mai adorabilă jucărie din Univers, și îmi face mare plăcere să îl aud cum se plimbă și împiedică prin casă.

Nu este cea mai mare sau impunătoare piesă de tehnologie, dar compensează pentru statura sa redusă prin caracter, carismă și farmec. Ceea ce m-a convins că el va fi noua „față” a francizei Star Wars pentru aceasta generație este faptul că absolut toate persoanele care l-au văzut în actiune s-au îndrăgostit de micul droid în forma de bilă, chiar dacă nu au absolut nicio tangență cu restul francizei și/sau le sunt indiferente filmele. Aceste persoane au zero loialitate față de brand și totusi adoră jucăria, garantându-i succesul în mainstream.

Din punctul meu de vedere, BB-8-ul Sphero este mai mult decât o jucărie pentru copii, este un produs destinat în principal colecționarilor și pasionatilor, mai ales ținând cont de marja de preț în care se situează.

BB6 BB2 BB4

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *