Tunsul la lumina (și flacăra) lumânării

În era föhnului, periajului, vopsitului și a instrumentelor de styling cu temperaturi de peste 200 °C, vârfurile despicate par inevitabile. Așa că nu e de mirare că mai toate gamele de produse încearcă să vândă câte un miracol într-o sticluță care pretinde să repare firele deteriorate sau fel de fel de tratamente naturiste homemade care încearcă să îți toarne tot frigiderul în cap.

Ceea ce e surprinzător e popularizarea unor terapii șoc care nu numai că sună ridicol, dar implică și un avertisment de genul „NU ÎNCERCAȚI ASTA ACASĂ”, ca disclaimer pentru „specialiștii” care se ocupă cu astfel de tentative de tratamente miraculoase. Cea mai recentă tendiță în materia îngrijirii părului? Tunderea cu lumânarea (candle cutting) sau velaterapia după cum o numesc în Brazilia.

E clar, fetelor, e timpul să renunțăm la toate produsele de păr pe care sunt menționați termeni precum „heat protection” și să ne împrietenim cu sfeșnicele. Sau cel puțin așa pretind cei care oferă în saloanele lor această tehnică de tundere a vărfurilor fără scurtarea podoabei capilare, la prețuri între $150 și $250.

Părul este împărțit în numeroase șuvițe, pe care stilistul le răsucește strâns, pe modelul dreadlocks-urilor, lăsând vârfurile despicate să iasă din “împletitură”. Apoi, o lumânare aprinsă este trecută, de mai multe ori, pe toată lungimea șuviței de păr, până când vârfurile sunt arse complet. Uneori se insistă asupra acestor fire arse cu o foarfecă sau se trece direct la spălare. Procesul este completat de un tratament de hidratare și condiționare în profunzime, urmat cel mai probabil de o uscare profesională cu peria. Astfel, se obțin rezultate demne de postat pe social media. Aceleași rezultate pe care tratamentul intens de hidratare și coafatul profesional le-ar obține și singure.

0d58eb3b4847915e3260a534a3dbabf8

Întreg procesul îmi pare similar cu sistemul Thermo Cut de la Jaguar, sau “foarfece fierbinți”, care pretind a sigila vârfurile despicate cu lame încălzite. Totuși, vorbim de o diferență majoră de temperatură, aceste foarfece acționând la temperaturi între 270 °C și 310 °C, în timp ce flacăra unei lumânări ajunge la 1400 °C (ca referință, undeva între un ondulator – 220 °C – și o lampă de sudură – 1600 °C). Sună a ceva la care ați vrea să vă supuneți părul?

Mai mult, atunci când părul este astfel răsucit, vârfurile care ies nu sunt neapărat despicate, ele pot fi pur și simplu capete ale firelor de păr care sunt mai scurte decât celelalte. Se întâmplă tot timpul, în special cu păr tuns în scări sau în cazul părului care se regenerează. Mă întreb ce tarife pretinde societatea de asigurare pentru acoperirea împotriva incendiilor, iar când aceasta refuză să plătească pentru orice leziuni, dacă hairstylist-ul și salonul sunt trași la răspundere în cazul unui proces. Părerea mea e că și-o caută cu lumânarea. 

Să ne înțelegem, apreciez un „secret” al frumuseții la fel de mult ca majoritatea femeilor, mai ales cele blonde sau cu părul în mare nevoie de recondiționare și recuperare. Totuși, cateodată e nevoie de o cercetare mai profundă asupra unor „tratamente”, pentru a ne da seama daca merită investiția sau cauzează mai mult rău decât bine. Aș vrea să știu ce părere aveți voi despre această tendință.

V-ați încredința podoaba capilară pe mâna unui astfel de „specialist”?

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *